Voorbij spreekangst

Er is onderzoek gedaan naar de grootste angst van mensen. Nog beter dan de dood, slangen en krokodillen, scoort spreken in het openbaar. Voor velen een nachtmerrie. Waarom vinden we dat zo eng?

fysieke en psychologische angst

 

Spreekangst heeft twee verschillende oorzaken. Enerzijds is er de fysieke onveiligheid van voor een groep staan. In je eentje voor een grote groep, all eyes on you, je ziet niet wat er achter je is, als er lichten op je schijnen zie je ook de groep mensen voor je nauwelijks. Al met al instinctief gezien een onveilige plek. Hoe weet je of het publiek niet klaarstaat met stenen en speren? Je innerlijke oermens vindt dit maar niks. Dit verhelp je door van tevoren al even het podium te verkennen. Goed kijken naar details, de zintuiglijke informatie van de plek alvast in je opnemen. Wat ook helpt is van tevoren alvast wat mensen te ontmoeten uit de zaal. Zo kun je de oermens in jou gerust stellen. Het zijn vriendelijke mensen die straks naar je gaan luisteren zonder stenen in hun handen.  

 

Maar nog veel stressvoller is de psychologische angst. Deze angst is veel complexer en moeilijker te overwinnen. We zijn vooral bang voor afkeuring. In feite is hier onze eigen innerlijke kritische stem actief. Het publiek heeft je ten slotte nog niet eens gezien! En jij zit je al druk te maken. Die kritische stem hebben we allemaal en wil ons behoeden voor grote fouten. Ook wel de Innerlijke Criticus genaamd, houdt je scherp en wil graag dat je alleen maar succes hebt in je leven. Het grote nadeel van de Criticus is, dat we geen fouten mogen maken. Wanneer spreekangst zich aandient zegt de Criticus “nee, niet doen, stop, ga terug, nee, dit is veel te riskant!”. De waarheid is dat jouw groei en succes altijd buiten je comfortzone liggen. Reden genoeg om wat eigenwijs op te treden tegen deze remmende stem.

oefenen

 

Om goed te worden in Public Speaking zul je moeten oefenen. Niemand wordt speechend geboren met een groot publiek. Je moet in die rol groeien. Nu is spreken in het openbaar alleen voor de meeste mensen zó oncomfortabel, dat ze ook niet willen oefenen. Liever stappen ze onvoorbereid het podium op, adrenaline gierend door hun lichaam, en dan maar hopen dat het snel over is.

“Learning starts at the edge of your comfortzone”

 

Tijdens het oefenen kun je veilig fouten maken. Horen waar je verhaal lekker loopt en waar het stagneert. Ontdekken waar je de spanning kunt gaan opbouwen met je stem of met pauzes. Door te oefenen maak je je verhaal helemaal eigen zodat je met meer zelfvertrouwen het podium op kunt stappen.  

i’m so excited

 

Voor je lichaam is angst en opwinding, chemisch gezien, vrijwel gelijk. Grappig hè? Of je nu blij gespannen wacht op een verrassing of verdrinkt in je zenuwen vanwege een naderend optreden, je lichaam maakt zich klaar. En dat is geweldig! Want als je gaat speechen of een presentatie gaat geven, is wat extra energie en kracht wel handig. Daar ga je van stralen. Nu komt het aan op een mentale beslissing. Ben je bang of ben je ‘excited’? Indien je binnenkort een keer zenuwachtig en angstig bent, vertel je zelf: “ik heb er zo’n zin in!”. Zelfs als je het niet gelooft, heeft deze zin een positief effect op je gevoel.

In het volgende blog meer over hoe je het beste kunt oefenen met je eigen ongemak!

 

marjoleinburgerhout.nl

06 52 62 82 55 

info@marjoleinburgerhout.nl 

 

Speech trainer

Soft Skills

Team Retreats

Coaching

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *