Niemand weet precies waar het mis ging maar naast global warming hebben we nog een global probleem: powerpoint presentaties.
Wanneer ik tijdens workshops en lezingen aan volle zalen vraag of er iemand fan is van powerpoint presentaties, steekt niemand zijn hand op. Wanneer ik vraag wie er powerpoint gebruikt, steekt iedereen zijn hand op. Iedere keer hetzelfde liedje. Ik beschouw het als mijn wereld-verbeter-missie om hier iets over uit te leggen. In de hoop dat we allemaal ons best gaan doen om presentaties en lezingen weer levendig, inspirerend en boeiend te maken. Voor je publiek een zegen maar ook voor jou, jij wil ten slotte impact en een onvergetelijke indruk achter laten. Knoop de volgende twee punten in je oren en ontketen de revolutie.
- Don’t steal your own glory
Het aller boeiendste wat er voor een groep staat, ben jij. De spreker. De brenger van een boodschap, idee, visie of verhaal. Jij leeft, beweegt, hebt emoties, spreekt met een betoverende stem, je bent uniek. Met jou kan het publiek zich verbonden voelen, met jou kan het publiek meeleven. Dat vinden ze fijn. Want ook al gedragen we ons soms als informatie junkies, waar we echt van opkikkeren zijn emoties. Dan voelen we dat we leven en dat we met elkaar onderdeel uitmaken van een groter geheel. Zo zijn onze hersenen ge-wired. Met een groot fel lichtgevend scherm en gedimd licht, verdwijn je in de duisternis en word je letterlijk en figuurlijk ge-outshined door je powerpoint presentatie. Jij hoort in de spotlight, jij bent boeiend. Wees het centrale onderdeel van je presentatie. Je powerpoint is slechts een hulpmiddel voor situaties waar visuele hulp nodig is. Maak direct contact met je publiek, kijk hen aan, stel hen vragen, luister, reageer. Lees nooit maar dan ook nooit meer voor van je slides. Dat is eerlijk gezegd een ronduit belachelijk verschijnsel waar we allemaal schuldig aan zijn. Gewoon niet meer doen, ok?
Tips
+ wees het centrale stuk van je presentatie
+ gebruik een donkere achtergrond, dim het licht niet
+ minimaliseer het aantal slides tot het uiterst noodzakelijke
+ maak direct contact, lees nooit voor van je slides
2. Informatie is saai
Mensen raken snel verveeld. Daar kunnen we niets aan doen. Informatie is saai. Eigenlijk is live communicatie heel ongeschikt voor informatie overdracht. Onze beperkte verwerk capaciteit maakt dat we snel overvol raken. We kunnen het niet bijbenen. Dat is frustrerend dus de verleiding om af te haken en over te gaan op dagdroom modus is ontzettend groot. Die verleiding is sowieso erg groot! We worden beloond met een shotje dopamine als onze aandacht van focus naar dagdroom stand uitzoomt. Nu het sociaal geaccepteerd lijkt te zijn om tijdens presentaties of vergaderingen ongegeneerd in onze telefoon te duiken, hebben we er nog een grote aandachts afleider bij. Werkelijk een onweerstaanbaar gruwelijk monster voor focus! (tip: vraag nadrukkelijk iedereen zijn telefoon weg te leggen, help ze een beetje op weg)
Aandacht krijgt je niet zomaar kado. Daar moet je als spreker hard voor werken. In je voorbereiding moet je nadenken over hoe je de aandacht van je publiek gaat winnen en behouden. Hoe houd je die koppies fris? Hoe ga je nieuwsgierigheid opwekken? Hoe ga je hen betrekken bij je verhaal? Als je veel informatie moet overdragen, deel dan een document zodat iedereen het op papier heeft staan en kan nalezen. Voor verbale interactie is het een beter idee om een verhaal, anekdote of metafoor te delen.
Tips:
+ nooit meer blokken tekst op een slide!
+ maximaal 6 objecten op een slide (woorden, symbolen)
+ kies waar mogelijk voor beelden, tekeningen, symbolen die meer zeggen dan woorden
Maak de wereld mooier: maak werk van je presentaties. Stop er liefde en creativiteit in. Zodat je publiek met gemak de aandacht erbij kan houden. Zodat je werkelijk impact hebt. En ze jou nooit zullen vergeten.
Marjolein Burgerhout
Trainer in Public Speaking, People Skills, Self Management